• Kivvi architects
  • Kivvi architects
  • Kivvi architects
  • Kivvi architects

Blog

Balkón - miesto na relax

23.04.2015
0

A máme tu jar! Kvitnúcu, voňajúcu, prebúdzajúcu sa k životu. Celá príroda doslova pučí a ožíva, všade počuť štebot vtáčikov a cítiť nádhernú vôňu rozkvitajúcich stromov a kvetín. Prečo si túto atmosféru nevychutnať naplno na vašom balkóne?  Že je malý a takmer nič sa tam nezmestí, alebo je v takom stave, že nemáte veľmi chuť vysedávať na ňom pri rannej káve?
To vôbec nevadí, máme pre vás zopár inšpirácií, ako si aj váš balkón zariadiť a spríjemniť, aby ste na ňom chceli presedieť nielen celú jar, ale aj leto.

Ak je váš balkón veľmi malý, pri zariaďovaní vyberajte radšej jednoduchý, subtilnejší drevený, plastový či kovový nábytok. Vyhnite sa mohutným konštrukciám stoličiek či stolov. Aj jednoduchšie skladacie stoličky môžu vyzerať veľmi dobre či už v prírodnom dreve alebo farbe. Použitie bielej alebo svetlých pastelových odtieňov nemôžete nič pokaziť. Váš balkón bude vyzerať sviežo a vzdušne. Nebojte sa počas letných mesiacov vytiahnuť na balkón tkaný koberec či farebné vankúše a rôzne deky, veď na noc ich môžete skryť. Textílie urobia s vašim balkónom zázraky a vy sa budete cítiť ako na dovolenke pri mori, alebo v centre mesta na terase príjemnej kaviarničky. 

Na malom priestore je veľmi dôležité využiť každý kúsok, preto sú závesné kvetináče či malé príručné stolíky výborným riešením. Môžete využiť vlastnú kreativitu a vyskladať takéto kúsky po celej dĺžke zábradlia, alebo využiť len časť. Dá sa pracovať s farbou či materiálmi, ale aj rôznymi tvarmi a rozmermi. Medze sa fantázii nekladú a podobné závesné systémy nájdete aj v našich obchodoch. 

Hlavne veľa rastlín! Samozrejme, všetko záleží od priestoru, ktorý máte. Na balkón určite patria rastlinky. Ak neobľubujete práve klasické balkónové kvety, dajte šancu bylinkám. Tie môžete sadiť do čoho vás len napadne. Skvelé sú  rôzne staré nádoby, črepníky alebo debničky. Napríklad zo starej drevenej palety môžete vytvoriť stojan na bylinky, ktorý opriete o stenu. Pomocou vyšších rastlín, uložených na kraji so susediacim balkónom, vytvoríte príjemnú bariéru, aby ste tu mali viac súkromia, napr. aj pri opaľovaní sa.

Na detailoch záleží alebo detaily tvoria celok. Pokojne si na balkón aspoň v jarných a letných mesiacoch vyložte obľúbené dekorácie či kúsky nábytku. Môžu to byť mušle z dovolenky alebo kamienky. Ak máte miesto, zaobstarajte si hojdaciu sieť; môžete v nej relaxovať s knihou v ruke. Určite zaujmete každú návštevu originálnymi rozvešanými svetielkami, lampiónikmi či vlastnoručne robenými svietnikmi. Po zotmení bude váš balkón plný čarovnej atmosféry a zaručujeme, že nejednej návšteve sa nebude chcieť odísť od pohárika a od atmosféry sviečok. 

A na koniec zopár dizajnových odporúčaní, ktoré môžete zohnať aj v našich obchodoch. Ak chcete docieliť čistý a moderný priestor, výbornou voľbou bude  plastové, elegantné sedenie a k tomu biely rovnako plastový servírovací stolík s odnímateľným podnosom, ktorý nájdete v IKEA. Veľmi pekné kreslo z ratanu nájdete napr. aj v KIKE.  Elegantný biely prístavný stolík či farebné kovové stoličky od firmy ELMINA. 

Ak ste chlap a čítate tento blog a nič z vyššie uvedených vecí vás nezaujalo, pretože kvietky, črepníky, svietniky, ani vankúšiky vám nič nehovoria, ale chceli by ste svoj balkón využiť viac pragmaticky, potom sa pokojne inšpirujte naším posledným obrázkom.

KIVVI architects
Hore